info@dutchsixsigma.nl +31 (0) 655174905
Master Greenbelt Proces Lean Project Boekje Ontwikkeling Papierfabriek Rol van Voorman de Kneep Projectkeuze Home Stijl Ervaring Voorbeelden Visie Doelgroep Training Coaching Advies Klanten Speciaaltjes Publicaties
Een greep uit de vele voorbeelden: Koffie barista bar Lean analyse gaf een groot aantal verbeterpunten, zo werden ieder kopje en schoteltje 45 x gehanteerd voor één kopje koffie (verbeterd tot 39x), het aantal foute bestellingen werd naar nul teruggebracht, en de onnodige bewegingen werden verminderd door een flow layout toe te passen, zowel voor de klanten als voor de barista zelf. Wachttijd dokter Bij de medisch specialist is steeds een wachtrij. Alles is geprobeerd. maar niets helpt. Toen gingen we naar het totale systeem kijken. Het bleek, dat de specialist zelf langere consulten had wanneer er minder wachtenden waren. Hij gebruikte eigenlijk de druk van de wachtkamer om zichzelf aan de gewenste consultduur te houden. Ook patiënten durfden een laatste vraag eigenlijk niet te stellen om hun medepatiënten te ontzien. Toen we dit proces doorzagen was het probleem eigenlijk al opgelost. Goedkoper vliegen (Blackbelt project) Bij een grote maatschappij wordt veel gevlogen. Hoewel iedereen weet, dat eerder boeken geld spaart en een grotere kans biedt dat de vlucht nog beschikbaar is, boeken toch veel mensen op de laatste nipper. Door feedback aan de reizigers en aan hun leidinggevende, is het vroegboeken verbeterd en wordt veel geld bespaard. Dit project had een boeiende, bijkomende uitdaging: het geld wordt bespaard voor anderen, dus de eigen begroting heeft geen voordeel; hoe krijgen we managementsteun hiervoor?
Benutting kantoorruimte (Blackbelt project) Kantoren op toplocaties zijn duur. Maar wanneer je op een willekeurig moment binnenkomt lijkt het wel of de helft met vakantie is. Er blijken op verschillende niveaus beslissingen te zijn. Het topmanagement huurt strategische ruimte op basis van de FTE schattingen. De afdelingschefs neigen ertoe werkplekken te plannen voor de piekmomenten. Tenslotte zijn er veel medewerkers die in de loop van de dag weliswaar hun tas laten staan, maar elders aan het werk zijn. Bijzondere conclusie: op alle plaatsen waar intensief “gedeeld” wordt, verbetert de sfeer en ook de efficiency. Alles lijkt logisch, maar kantoor- panden worden bewoond door meerdere grote afdelingen, die elk hun eigen directie en beslissings- structuur hebben. Hoe kan de dienstverlener kosten besparen zonder dat dit als slechtere service wordt gezien? Wachttijden vergunning Iedere dag beginnen de onderhoudsmonteurs met wachten bij de materiaal uitgifte en bij de vergunningsbalie. Dit kost tijd, energie, en leidt er zelfs toe dat de schaarse technici maar een deel van hun tijd effectief kunnen zijn (55%?). Je zou zeggen dat het wegwerken van de wachtrij dus veel geld bespaart? Dan blijkt pas hoe de contracten zijn opgesteld. Het meeste werk is uitbesteed als standaard taak, en heeft daarom een vaste prijs. Door het wegwerken van de wachtrijen neemt de opbrengst voor de aannemer toe, maar de opdrachtgever heeft er pas iets aan wanneer de contracten worden aangescherpt (want daar was een gemiddelde wachttijd in opgenomen). Een groot aantal greenbeltprojecten pakt de wachttijden aan, maar het vraagt een Blackbelt of zelfs een Masterblackbelt om de winst samen met de afdeling contracten binnen te halen.
Voorbeelden